Wat je moet weten over talg

Talg is het natuurlijk vet van ons haar en lichaam. Elk haarzakje bevat een aantal talgklieren dat talg, ook wel sebum genoemd, produceert. Deze natuurlijke olie verlaat de poriën om de hoofdhuid te beschermen. Ook zorgt het ervoor dat onze hoofdhuid en haar niet uitdrogen. Echter, heb je kroeshaar en krullen is dat laatste niet vanzelfsprekend.


Wat je moet weten over talg

Structuur

Kroeshaar en krullen hebben een andere structuur dan steil haar. De talg krijgt niet de gelegenheid om de hele haarstreng te bereiken. Daarom zijn kroeshaar en krullen van nature droger en minder glansrijk dan steil haar. Bij steil haar kun je de talg een handje helpen door het haar te borstelen. Door kroeshaar en krullen te borstelen kan juist haarbreuk optreden. Dat willen we niet. Daarom zijn moisturizers ontwikkeld om ons haar te hydrateren.

-- 

Zure mantel

Zodra talg de hoofdhuid bereikt vormt het een laagje, een zure mantel, op onze hoofdhuid. Dit laagje beschermt de hoofdhuid tegen bacteriële- en schimmelinfecties. Deze kunnen de haarwortels dan ook niet bereiken om schade aan te richten. Ook beschermt het ons haar en hoofdhuid van vochtverlies en zorgt het ervoor dat ze soepel blijven.

-- 

Producten voor kroeshaar

Waar talg ophoudt om ons haar te verzorgen, doordat wij een krulstructuur hebben, moeten producten die wij gebruiken die verzorging overnemen. Kies producten die de functie van de talg kunnen ‘nabootsen’. Gebruik moisturizers met water en ingrediënten die het haar effectief beschermen tegen vochtverlies en schadelijke invloeden van buitenaf zoals sheabutter en argan olie. Heb jij een droge hoofdhuid? Kies voor jojoba olie om de hoofdhuid mee te masseren. Jojoba olie lijkt qua samenstelling het meest op talg. Het reguleert ook de sebum productie. Je hoofdhuid zal niet te vet zijn, maar ook niet droog. Andere oliën die op sebum lijken zijn cocos olie en macademia noten olie.

Voedingspatroon

Het is niet aan te raden om zware of ongezonde oliën als minerale olie op de hoofdhuid te smeren. Heb je een gezond voedingspatroon zal je hoofdhuid talg blijven produceren. Door de hoofdhuid te overladen met oliën kunnen de poriën geblokkeerd raken wat juist tot haar – en hoofdhuid problemen kan leiden. Vergeet niet om je hoofdhuid op tijd te reinigen. Een ophoping van talg, zweet, resten van producten en andere zaken zijn een dankbare voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Daarom adviseren we zo nu en dan om een clarifying shampoo te gebruiken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.