Transitioning voor Joan

Joan doet de transitioning, de overstap van chemisch behandeld haar naar kroeshaar. Later wil ze de big chop. Lees hier haar verhaal.


A transitioning story: Joan

We bevinden ons op haar balkon als wij herinneringen uit het verleden ophalen. Ik was toen nog niet geboren. Ze was 20 toen ze haar eerste relaxer kreeg. Haar broer Iwan nam het initiatief. Hij vond het tijd voor een relaxer, aangezien zijn zusje al een grote dame was geworden. Haar grote volle bos kroeshaar  werd onder handen genomen met de relaxer van het merk Glad. "Ik kan me het nog heel goed herinneren. Het kwam in een tube en stonk heel erg. De hele buurt wist wanneer je Glad had gebruikt", vertelt Joan. 

-- 

Vanaf dien zou Joan 2 keer per jaar straighten. Haast met een touch up had ze nooit. Later stapte ze over op TCB, een merk dat toen heel erg bekend was in Suriname. Ze heeft door de jaren heen verschillende soorten haarvet gebruikt. Van Bergamot tot aan Dax. De blauwe, de groene en zelfs de rode variant. Een constante factor in haar routine waren tonkabonen en castorolie. Die mixte zij in haar haarvet. Ze herinnert zich ook een nieuwe haarvet die breed werd gepromoot in Suriname. De naam kan ze niet meer voor de geest halen, maar die reclame herinnert zij zich nog goed. "Dip a dee doo, oohoo oohoo, dip a dee do oh yes oh yes. Je zag dan een dame met lang golvend haar in de reclame." Een schaterlach volgt.

-- 

Joan ging bijna nooit naar een kapper. Relaxen deed ze het liefst zelf. Nu is ze bezig met transitionen. "Al anderhalf jaar relax ik niet meer. Ik ben erg blij dat ik deze stap heb genomen. Geen gezeur meer met straighten. Het is gewoon wassen, vlechten, laten drogen en losmaken. Klaar. Iedereen vindt mijn nieuwe kapsel mooi." Naar haar haartype kan ze alleen maar gissen. "Misschien een 3c of een 4a?"

-- 

Joan haar transitioning routine ziet er zo uit:

- 2 keer per maand wassen met de Green tea & Chamomile Shampoo. Deze lengt ze aan met water omdat ze vindt dat het zo geconcentreerd is dat het wel kan. Zo gaat haar flesje shampoo nog langer mee.

- Daarna volgt ze met de Sheabutter & Raspberries Deep Conditioner. Haar oordeel is dat haar haar sterk aanvoelt na gebruik.

- Ze vlecht haar haren vervolgens met de Honey Love Hairmilk. Een paar grote 'banas' meer niet.

 

- Is haar haar droog maakt ze haar vlechten los en brengt ze het in kapsel met een steelkam. Klaar is kees.

(Dit is Joan haar vaste hairtool. Met de bovenkant kamt ze haar haar uit tijdens het wassen. De onderkant heeft 3 stelen waarmee ze haar haar in model brengt)

 

- De Liquid Gold Hairbutter gebruikt ze erg weinig. Op haar hoofdhuid en voor extra glans en verzachting op haar haar.

-- 

- Elke avond maakt zij haar haar licht vochtig met wat water. Ze smeert dan een klein beetje Honey Love Hairmilk en gaat slapen op een satijnen kussensloop. Deze routine herhaalt ze totdat het weer tijd is om te wassen.

(Het eindresultaat!)

Joan: "1 tot 2 keer per maand knip ik mijn puntjes bij. Zo kom ik een stap dichterbij mijn natuurlijk haar. Het is al behoorlijk gegroeid. Maar ik wil de big chop nog niet doen. Misschien in december."

-- 

Wat ze ervaart is dat je vooral geduld moet hebben. "Gezond natuurlijk haar gaat niet over 1 nacht ijs." Ze hoopt haar volle bos kroeshaar ooit weer terug te krijgen. "Hoe ik er vroeger uit zag? Kijk maar naar mijn oudste dochter. Dan weet je het." 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.