Natural zonder de big chop

Een veelgestelde vraag is 'Hoe kan ik de overstap doen naar natuurlijk haar zonder de Big Chop te doen?'. Je bent er klaar mee. De relaxer, 'creamy crack', en je wilt je kroeshaar of krullen terug. Geen sterke chemische geur meer op je hoofd, geen brandende hoofdhuid en vooral geen gebroken haar meer! Je bent er helemaal klaar voor, maar hoe doe je de overstap?

Big Chop

Je kunt in de eerste instantie de Big Chop doen, wat ik ook heb gedaan in 2004. Dit doe je door alle chemisch behandeld haar af te knippen en door te gaan met kort kroeshaar of krullen. Wanneer je de Big Chop doet is het belangrijk dat je al een beetje 'nieuwe groei' hebt, vooral als je geen fan bent van kort haar. Zorg er ook voor dat je haar goed wordt bijgeknipt. Ik deed de Big Chop zelf thuis, en ging later naar de kapsalon om het gelijk te knippen. Zo zorg je ervoor dat je Teeny Weeny Afro (TWA) mooi zit.

-- 

Met twee texturen

Vind je de Big Chop te drastisch? Gelukkig hoef het ook niet. Je kunt ook natuurlijk gaan met de twee texturen: het chemisch behandeld haar onder en de nieuwe groei boven. Kies voor haarstijlen die de twee texturen maskeren. Dit zijn bijvoorbeeld twists, twistouts, braids, braid outs, krullen gemaakt met rollers, papiloten enzovoorts. Kies een stijl die bij je past. Knip dan wel elke maand een centimeter van het chemisch behandeld haar af. Zo kom je elke maand een stapje dichterbij je eigen natuurlijk haar. Gezond haar groeit ongeveer 1 cm per maand.

-- 

Je kunt ook scheren, maar zo moedig zijn wij niet allemaal!  Verder kun je tijdelijk neppe vlechten indoen of een weave, maar ik ben daar niet zo'n voorstander van. Zo wen je niet aan je natuurlijk haar en de bedoeling is juist dat je het leert kennen. Right?
-- 

Tps voor de overstap:

  1. Kies een overstap methode die bij je past.
  2. Stay away from mineral oil, petroleum, paraffine liquidum, sulfates, etc. De eerste drie voegen niets toe en drogen uiteindelijk je haar uit. Sulfaten verwijderen behalve het vuil ook je huideigen olien, waardoor je haar uitdroogt. Sulfaten kunnen de oorzaak zijn van klitten, gespleten punten en haarbreuk. 
  3. Zorg voor een goede shampoo, diepe conditioner en moisturizer. Deep condition je haar regelmatig, zo'n 2 keer per maand en gebruik altijd een conditioner na de shampoobeurt. Vergeet nooit om je haar te hydrateren met een leave- in conditioner/moisturizer. Je haar heeft goede verzorging nodig. Dit doe je het best met producten die hydraterende ingredienten bevatten. Gaandeweg zul je leren dat hydratatie je beste vriend (in) is!
  4. Slaap op een satijnen kussensloop of gebruik een satijnen kapje om het vocht in je haar te houden
  5. Gebruik een kam met grote tanden en kam je haar nooit droog uit
  6. Drink lots of water! En eet gezond. Een gezonde haargroei komt van binnenuit.

Meer en uitgebreide tips vind je in Crown of Glory

-- 

Liefs,  Dominique Snip

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.