Kroeshaar wassen doe je zo

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in wassen
 • 0

Je kent het wel, die haat-liefderelatie met haren wassen. Shamponeren, deep conditionen, uitkammen, wij met kroeshaar en krullen zijn soms uren bezig met het wassen van ons haar. Maar hoe kun jij je haar het beste voorbereiden op een wasbeurt?

How to prepare for a shampoo

Kroeshaar en krullen dienen met zorg en geduld gewassen te worden. Het uiteindelijke doel is om je haar en hoofdhuid zonder 'kleerscheuren' schoon te krijgen. Je haar wassen met klitten en al kan leiden tot haarbreuk. Klitten kun je dus het beste voor de wasbeurt uit je haar halen. Soms geven wij de shampoo de schuld van de haarbreuk, terwijl door het haar vooraf te ontklitten heel veel leed bespaard kan worden.

-- 

Hoe ontklit jij je haar voor het wassen?

Uiteraard niet door je haar droog uit te kammen. Want dan garandeer ik je dat je niet alleen haarbreuk gaat oplopen, maar ook ontzettend gaat tranen en een aanzienlijke hoofdpijn zal hebben. Het beste is om je vingers te gebruiken en door een handeling te doen die ik het beste kan omschrijven als 'je haren uitpluizen'. Een beetje net zoals je gekookte kipfilet zou uitpluizen voor een saoto of een salade.

-- 

Heb geduld hiermee. Vooral als jij je haar lang in een 'outstyle' (twist out, braid out, bantu knot out of gewoon een afro), een weave of neppe vlechten hebt gehad. De klitten en knopen liggen zo op de loer. 

 

Begin altijd bij je puntjes en werk langzaam naar boven. Gebruik je vingers als kam.  Gaat het niet zo makkelijk? Smeer dan een beetje conditioner.

 

 

Het ziet er een beetje groot en onhandelbaar uit als alles is ontklit. Klaar zijn we echter nog niet. Nu gaan we het haar 'verdelen'.

 

Heb genoeg klepjes bij de hand, want hoe kleiner de delen, hoe makkelijker het wasproces zal gaan. Ik houd het altijd op zeven delen. Drie voor en vier achter.

  

Nu is je haar echt klaar voor de wasbeurt.

-- 

Tips voor tijdens het wassen

 1. Maak elk deel goed nat onder de douche voordat je de shampoo aanbrengt.
 2. Breng de shampoo per deel aan.
 3. Smeer een beetje shampoo op je hoofdhuid en wrijf zachtjes zodat alle vuil en onzuiverheden loskomen.
 4. Gebruik het schuim om je haar schoon te krijgen. Het is niet nodig om teveel shampoo te gebruiken.
 5. Het is zeker niet de bedoeling om te gaan krabben of alle kanten op te gaan wrijven.
 6. Heb je het idee dat alle vuildeeltjes los zijn gekomen, spoel dan grondig uit met water.
 7. Maak het deel weer vast en ga verder.
 8. Is je haar helemaal gewassen met shampoo volg je vanzelfsprekend met een conditioner. Elke conditioner vraagt om een andere aanpak. Lees op de verpakking hoe lang je het mag laten zitten en of je hitte (een droog of stoomkap) kunt gebruiken. 
 9. Kam je haar wel alleen uit met conditioner erin. Dit kan afhankelijk van de conditioner meteen nadat je het hebt aangebracht of nadat je het hebt laten intrekken. 
 10. Spoel de conditioner ook altijd goed uit. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.