Alles over Henna voor kroeshaar

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in henna
 • 2

Henna kun je gebruiken op je huid om (tijdens rituelen) versieringen aan te brengen. Maar je kunt het ook gebruiken voor je haar. Henna heeft namelijk conditioning eigenschappen. Zo ga je te werk:

Henna voor kleur

Met henna kun je op natuurlijke wijze kleur in je haar aanbrengen. Als je donker haar hebt zul je enkel een gloed zien als je in (zon) licht loopt. Heb je blond haar of grijze draden ga je zeker een kleur zien. Afhankelijk van de kwaliteit en de manier van mixen en aanbrengen kan deze kleur rood of roodoranje zijn. Kleur die je met henna aanbrengt zal altijd in je haar blijven. Het is dus permanent en zal 'uit je haar moeten groeien'. 
In de volksmond zijn er 3 soorten natuurlijke henna:

-- 
 1. Neutrale henna wat in feite Cassia Obovatais. Het geeft geen kleur af
 2. Rode henna, Lawsonia Inermis, de henna die men gebruikt voor versieringen en voor de rode/oranje kleur
 3. Zwarte henna wat in feite Indigofera Tinctoria waarmee jij je haar zwart kunt maken.
--
In deze post hebben we het over 100% pure Lawsonia Inermis, de rode henna. Gebruik geen haarkleuren waarvan henna een onderdeel is. Je wilt 100% pure henna, 1 ingredient. Ook wel bekend als Body Art Quality henna die je kunt gebruiken op je huid.  Hoewel het een rode/oranje kleur achterlaat is henna in feite een groene poeder. Zie foto.

-- 
 

Henna voor conditioning

Henna *hecht zich aan de haarschacht, conditioneert (it smooths out the hair cuticle), versterkt en beschermt tegen haarbreuk. Henna zal je haar niet 'sneller' laten groeien. Het maakt je haar enkel sterker en meer weerbaar zodat jij van je lengte kunt genieten. Van henna wordt er ook verteld dat het een relaxerend effect heeft. Dat kan omdat henna zich aan de haarschacht hecht (en het ook penetreert) zal je haar 'zwaarder' aanvoelen/zijn, waardoor je krul iets uitrekt. Ik heb het zelf niet ervaren (of er gewoon niet goed op gelet).  

* Er zijn diverse bronnen die melden dat henna de haarschacht echt penetreert. In ieder geval is de reactie van henna op ons haar (dus met de keratine waaruit ons haar bestaat) zo sterk dat het een kleur achterlaat.

-- 

Werkwijze

Voor lang kroeshaar heb je 200-300 gram henna nodig. Je hebt minder nodig als je haar nog niet zo'n lengte heeft.
 
 
 1. Plaats de poeder in een bakje en giet er heet water bij tot het een papje wordt. Tijdens het voegen blijf je roeren met een lepel. Zorg ervoor dat op de bodem geen poeder achterblijft. Het moet volledig mixen met het water. 
 2. Doe een eetlepel olijfolie erbij. Dit heeft als voordeel dat de henna makkelijker uit je haar 'glijdt' bij het uitwassen.  Laat het papje zitten en bereid je haar voor.
 3. Verdeel je haar en was het met shampoo. Zorg ervoor dat je haar klitvrij is. Je hoeft niet perse te kammen. Ontwar je haar met je vingers. Is je haar ontward gaat de henna beter in je haar.
 4. Heb je handschoenen bij de hand. Henna zal je handpalmen rood/oranje kleuren. 
 5. Breng de henna per deel aan op je haar. From root to tip
 6. Is je haar volledig bedekt met henna wikkel huishoudfolie om je hoofd.
 7. Laat het enkele uren zitten (2-3 uur is voldoende). Overnight kan ook, als je tegen een nat hoofd kunt en ervoor zorgt dat het je bedlinnen niet vlekt.
 8. Spoel de henna volledig uit je haar met voldoende water onder de douche. 
 9. Volg met een moisturizing conditioner en kam je haar uit. Vervolg je haarroutine.
 10. Een hennabehandeling kun je zo'n 1 keer per maand doen. In het begin deed ik het elke week, maar je kunt afbouwen naar 1 keer per maand. Nu doe ik zo'n 3-5 keer per jaar een behandeling. 
--

Tip: Meng je hennapoeder met een beetje amlapoeder. 80 % hennapoeder en 20% amlapoeder. Amla gaat ook haarverlies tegen en is goed voor je hoofdhuid. Op deze manier verzwak je de rode/oranje kleur ook een beetje.

Reacties

 1. Dominique Snip Dominique Snip

  Hallo,

  Je kunt het beste biologische henna kopen. Bij de meeste Arabische winkels.

  Groetjes Dominique Snip

 2. xaviera xaviera

  waar kan ik de juiste henna poeder kopen ? kan ik ook die zwarte henna vinden? a.u.b laat het mij weten

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.